Olen tavannut monta johtajaa, jotka eivät ole koskaan etsineet töitä. Siis eivät olleet, ennen kuin me tapasimme. Monella kyse on siitä, että yksi työtehtävä on vienyt toiseen ja ura on ikään kuin johtanut itse itseään. Jollain taas voi olla tilanne, että on aina tullut headhuntatuksi uuteen tehtävään ennen edellisen loppumista.
Joskus johtaja voi kuitenkin vain yksinkertaisesti saada lähtöpassit melko odottamatta ja silloin saattaa työn etsintä tulla ajankohtaiseksi ensimmäistä kertaa. Työsuhteen päättämiseen ei yrityksen puolelta usein liity suurtakaan draamaa – siellä asia saatetaan nähdä puhtaasti toimintaympäristön muutoksen heijastumisena tehtävän olemassaoloon tai sen vaatimuksiin. Yksilölle potkut ovat kuitenkin aina vakava paikka, josta selviytyminen eteenpäin lähes aina hyötyy ulkopuolisesta tuesta. Vastuullinen yritys ymmärtää tämän ja tarjoaa lähtijälle hyvän tuen.
”En tarvitse CV:n kirjoituskoulua”
Näin tokaisi minulle eräs johtaja, joka suhtautui epäillen uravalmennukseen. Uskon, että hän oli oikeassa. Fiksu, aikaansa seuraava ihminen osaa kyllä etsiä netistä mallia siihen, miten ansioluettelo rakennetaan. Vaan mitä sinne ansioluetteloon kirjotetaan? Mistä töitä kannattaa etsiä ja miten? Ja mitä tehtäviä? ”En oikein edes tiedä mitä jatkossa haluaisin tehdä ja miten töitä kannattaisi hakea, kun ilmoituksia avoimista tehtävistä tuntuu olevan niin kovin vähän, enkä ole päässyt tapaamisiin headhuntereiden kanssa…”. ” Olen laittanut ansioluetteloni moneen paikkaan, mutta en ole vielä saanut yhtään haastattelukutsua… ”
Niinpä. Johtotason tehtävien etsijöitä vaivaa lopulta moni sama haaste kuin ketä tahansa työnhakijaa. Haasteisiin voi kuitenkin tarttua hieman eri tavoin ja erilaisin painotuksin kuin ns. tavallisen työn hakija, ja mm. tähän on valmentajasta hyötyä. Pohjana kaikelle toimii vuorovaikutteinen itseanalyysi, jossa käsitellään myös sitä, mikä voisi olla seuraava hyvä askel omalla uralla.
”On arvokasta, että saa välillä ihan vaan sparrailla ajatuksia jonkun muunkin kuin vaimon kanssa”
Näin kommentoi eräs toinen valmennuksessamme ollut johtaja. Uravalmennus ei ole ’koulutusta’, vaikka se joskus voi sitäkin sisältää. Valmennus on enemmänkin vuorovaikusta, haastamista, kannustusta, tekemiseen rohkaisua, omien valintojen reflektointi, ohjaamista, konsultointi, sparraamista ja tarvittaessa myös suoranaista harjoittelutukea. Se on tärkeää kenelle tahansa uudessa tilanteessa. Miksi siitä ei hyötyisi myös johtaja?
Lisänäkökulmaa työn etsijälle tuo myös vertaistuki, joka valmennuksissa useimmiten on läsnä. Erityisesti johdolle pidettävät pyöreän pöydän keskustelut tuovat ideoita, perspektiiviä ja verkostoitumismahdollisuuksia, joista voi hyötyä muutoinkin kuin työnhakumielessä.
Sertifioidut valmentajamme tukevat vuosittain kymmeniä ylimmän johdon edustajia uusille urille. Useat päätyvät uuteen työhön jo valmennuksen aikana, mutta joillekin ura voi muuttua yrittäjyydeksi tai kenties hallitusammattilaisuudeksi. Kaikki heistä ovat jälkikäteen suositelleet uravalmennustamme muille vastaavassa tilanteessa oleville. Se ei voi olla sattumaa. Miten sinä olet varautunut työsuhteesi odottamattomaan päättymiseen?
Executive coachimme tukee sinua johtajana käytännönläheisesti ja tuloksellisesti.
Lue lisää.
Kirjoittajasta
Päivi Erkkilä on toiminut Työnelinkaari-ratkaisuiden kasvualuejohtajana Hanken & SSE:llä. Päivillä on 15 vuoden kokemus johtamisesta, yritysjohtokulttuurista sekä liiketoiminnan kehittämisestä ja uudistamisesta liiketoimintapäällikkönä, valmentajana, konsulttina ja työelämäpsykologina. Päivillä on ollut coaching-sertifikaatti 10 vuotta ja hänellä on asiakkaita johtotehtävissä eri toimialoilta.