Olisinpa silloin tiennyt, mitä tiedän henkilöstöjohtamisesta nyt

Olisinpa silloin tiennyt, mitä tiedän henkilöstöjohtamisesta nyt

Mikä on hr:n rooli liiketoiminnan strategian toteuttamisessa? Miten varmistan henkilöstöjohtamisen keinoin, että yritykselläni on tulevaisuudessa onnistumiseen tarvittavat kyvykkyydet ja osaamiset? Miten vaikutan ilman asemavaltaa yritykseni tärkeisiin sidosryhmiin ja keskustelen uskottavasti yritysjohdon kanssa? Mitkä ovat liiketoiminnan taloudelliset ajurit ja miten henkilöstöjohtamisella vaikutetaan niihin?  

Itse ponnistin henkilöstöjohtajaksi humanistisella kotitaustalla ja sosiaalipsykologian maisterin papereilla. Minulla ei ollut urani alussa rehellisesti sanottuna juuri mitään kokemusta liiketoiminnasta. Ura eteni generalistipolkua pitkin progressiivisesti ja osaamiseni hr:n perustehtävästä kasvoi etupäässä työssä oppimalla. Ensimmäinen johtoryhmäroolini ison kansainvälisen yrityksen liiketoimintayksikön henkilöstöjohtajana oli iso harppaus osaamiseni äärirajoille. Nopeasti havaitsin, että pelkällä hr-prosessien tuntemuksella ja niiden artikuloinnilla johdolle ei pitkälle pötkitä.  

Muistan, kuinka eräässä noiden alkuaikojen palautekeskustelussa muuan johtaja puhutteli minua sanomalla, että ”sinun olisi aika muuttua toteuttajasta vaikuttajaksi”. Muistan sen hetken elävästi. Erityisesti muistan sen, ettei minulla ollut silloin vielä mielikuvaa, miten sellaiseksi muututaan. No, onneksi ”siperia opettaa” ja vähitellen minustakin kuoriutui uteliaan luonteeni ja sinnikyyteni avulla liiketoiminnan strateginen hr-kumppani.  

Sittemmin olen coachannut, mentoroinut ja konsultoinut hr-ammattilaisia ottamaan rohkeampaa ja strategisempaa roolia liiketoimintajohdon kumppanina. Vaikuttavaksi liiketoiminnan hr-kumppaniksi voi kasvaa monenlaisista taustoista. Suosittelen kehittämään omaa osaamista tavoitteellisesti. On hyvä pysähtyä miettimään, minkälainen vaikuttaja haluan olla, mitä osaamista tarvitsen ja miten tätä osaamista kehitän? Valtaosa oppimisesta tapahtuu työtä tekemällä, mutta tärkeä rooli on myös mallioppimisella, sparraajilla ja verkostoilla. 

Jälkikäteen olen ajatellut, että juuri tuossa kuvaamassani kasvukohdassa minua olisi hyödyttänyt saada systemaattisempaa perehdytystä liiketoiminnan perusteisiin, strategiseen ajatteluun, henkilöstöjohtamisen kriittisiin vaikuttamisalueisiin ja yleisesti johdon kanssa toimimiseen. Jos Sinä painiskelet tällä hetkellä näiden haasteiden kanssa ja olet valmis astumaan kiihdytyskaistalle matkalla toteuttajasta vaikuttajaksi, niin Business Savvy HR – ohjelma tarjoaa siihen erinomaiset eväät.  

 


Emilia Sainisalo blog

About the author

Emilia Sainisalo (Ms.Soc.Sc, Social Psyhchology ) is a leadership development professional and an Account Director at Hanken & SSE. Her personal mission is to create future-proof, sustainable and profitable work life, that’s really worth living, for individuals, teams and organisations. She has an extensive background working as an HR Business Partner in international organisations in various industries. Her areas of expertise cover leadership and competence development in rapidly changing and complex environments orienting towards more self-led ways of working, and leadership as part of transformation processes.