Kuvittele ihmelääke, joka tekee ajattelustasi joustavampaa, parantaa ongelmanratkaisukykyäsi, auttaa sinua voittamaan vaikeudet ja näkemään epäonnistumiset mahdollisuuksina. Jos tämä ihmelääke tarjottaisiin sinulle, ottaisitko sen? Hyvä uutinen on, että se on meidän kaikkien ulottuvilla. Se on oppiminen!
Työelämässä on tällä hetkellä paljon opittavaa. Teknologia, datan hyödyntäminen ja vihreä siirtymä ovat teemoja, jonka saralla jokainen voi oppia uutta ja kehittää osaamistaan. Samalla näistä voi syntyä kilpailuetu yrityksille.
Työskentelin vähän aikaa sitten yhdessä erään johtoryhmän kanssa. Tehtävämme oli suunnitella talent segmentin -kehitysohjelmaa ja päivittää sen tavoitteita. Yksi johtoryhmän jäsen tiivisti tavoitteet selkeästi: osaaminen tuo kilpailuetua, joten siksi se on ensiarvoisen tärkeää. Vaikka strateginen keskustelu jää usein ylätasolle, on silti tärkeää muistaa, että yksilöiden osaaminen on lähes poikkeuksetta kilpailuedun takana.
”On tärkeää muistaa, että yksilöiden osaaminen on lähes poikkeuksetta kilpailuedun takana.”
Pätevä tiimi muodostaa merkittävän kilpailuedun. Yritykset, jotka sijoittavat rekrytointiin ja tulevaisuuden kehittämiseen, pitävät hallussaan arvokkaan voimavaran. Osaaminen on itsessään arvokasta, mutta usein oppiminen synnyttää myös innovaatioita. Yksilöt, jotka ovat avoimia uusille ideoille ja lähestymistavoille, tukevat luovaa ongelmanratkaisua ja innovointia omassa organisaatiossaan.
Lisää uudistumiskykyä ja uteliaisuutta
Oppimista kannattaa ajatella järjestelmällisesti. Uudet taidot antavat yksilölle mahdollisuuden sopeutua esimerkiksi toimialan, teknologian ja vihreän siirtymän tuomiin muutoksiin. Uusien asioiden oppiminen voi parhaimmillaan myös tehostaa työskentelyä ja lisätä tuottavuutta. Uusien menetelmien opettelu ja jatkuva kehittäminen säästävät aikaa sekä lopulta myös rahaa. Organisaatiot, joissa on osaava henkilöstö, pystyvät paremmin sopeutumaan ympäristön muutoksiin ja tuomaan uusia näkökulmia organisaation toimintaan.
”Organisaatiot, joissa on osaava henkilöstö, pystyvät paremmin sopeutumaan ympäristön muutoksiin ja tuomaan uusia näkökulmia organisaation toimintaan.”
Osaamisesta puhuminen voi olla hankalaa ja se saattaa välillä tuntua henkilökohtaiselta arvostelulta. Hyvä tavoite olisi nähdä oppiminen yhteisenä ymmärryksen lisäämisenä. Yhteistä ymmärrystä voi syventää kuvaamalla tulevaisuuden tarpeita, sekä organisaation että yksilön näkökulmasta. On myös tärkeää keskustella nykyisestä osaamisesta, sekä ihanteellisesta tavoitetilasta. Joskus on hyvä arvioida yksilökohtaisesti mitä taitoja tarvitaan tulevaisuudessa, ja miten näitä taitoja voi kehittää ja oppia käytännössä. Tämä auttaa luomaan yhteisen ymmärryksen siitä, millainen osaaminen on tavoittelemisen arvoista. Samalla se on tehokas tapa konkretisoida strategiaa, kun puhutaan sellaisella kielellä ja termeillä, jotka kaikki ymmärtävät.
Elinikäinen into oppimiseen
Oppiminen ei rajoitu vain työelämässä tarvittaviin taitoihin, vaan se on myös henkilökohtaista kasvua. Hyvä oppimiskokemus ja tulevaisuuteen suuntaava kehityssuunnitelma perustuen osaamisen arviointiin voivat herättää uteliaisuuden ja rakkauden jatkuvalle oppimiselle. Ihmelääke voi vaikuttaa koko loppuelämään ja muuttaa ihmistä paljonkin. Pitäisikö harkita varoitustarran lisäämistä osaamisen arvioinnin ja kehitysohjelmien oheen? ”Yksikin annos voi muuttaa sinua myönteisesti.”
Mikä on talent segmentation?
Talent segmentationin avulla yritykset voivat tarjota työntekijöilleen kohdennettuja koulutuksia ja kehitysmahdollisuuksia. Eri talent segmentit voivat olla esimerkiksi henkilöt, jotka voivat edetä esihenkilöiksi ja johtajiksi, sekä muita yksilöitä, joiden osaaminen on yrityksen tulevaisuuden kannalta merkittävää.
Tiedätkö, missä on organisaatiosi tulevaisuuden kannalta keskeistä osaamista? Lue lisää meidän osaamisen arvioinnin palveluista.
Blogin on kirjoittanut Mari Tasanto on hallintotieteiden tohtori ja kasvualueen johtaja räätälöidyissä ratkaisuissa Hanken & SSE:llä. Mari on erikoistunut strategisten kyvykkyyksien ja osaamisten kehittämiseen. Hänen missionsa on tukea jatkuvaa oppimista, organisaatioiden uudistumista ja varmistaa ihmisten sekä yritysten potentiaalin optimaalinen hyödyntäminen. |